Natuurlijk Verbonden

Centrum voor therapie, coaching en groei

Psychotherapie

Gesprekstherapie

Soms loopt het niet zo vlot in het leven als je graag zou willen. Het is vanzelfsprekend een professional aan te spreken als je lichaam klachten heeft, dus eigenlijk is het maar logisch dat je hetzelfde doet als je geest gekweld wordt. Als je te maken krijgt met angst, stress, conflicten of andere obstakels hoef je hier niet alleen door te ploeteren. Therapie kan je helpen om door de bomen het bos terug te zien. Een veilige plek waar je je emotionele bagage een plaats kan geven. Om je zo goed mogelijk te begeleiden heb ik me verdiept in een aantal disciplines.

 1. Integratieve psychotherapie
 2. Psychodrama
 3. EMDR
 4. Expertise Tinnitus
 5. Geweldloze communicatie
 6. Systeem therapie
 7. Relaxatie

In mijn praktijk bied ik een mix aan, want wat voor de ene goed werkt , werkt daarom niet voor de andere. De sessies worden altijd aangepast aan jouw specifieke noden en behoeften. Er is ook de mogelijkheid om de gesprekken te combineren met het werk bij de paarden en /of ezeltjes.

Trauma Verwerking

Een trauma is een emotionele beschadiging die is ontstaan na het meemaken van een schokkende gebeurtenis. Wanneer het verwerken van deze gebeurtenis niet spontaan verloopt blijven er klachten bestaan die het leven verstoren. Er zijn veel gebeurtenissen die tot trauma’s kunnen leiden meestal splitsen we ze op in twee groepen.

 1. Acute, onverwachte, schokkende gebeurtenissen zoals een brand, ongeluk, maar vb ook een echtscheiding...
 2. Schokkende gebeurtenissen die langere tijd optreden zoals verwaarlozing, seksueel misbruik of geweld...

Gelukkig bestaan er efficiënte behandelingen om van de nare gevolgen van trauma af te raken. In mijn praktijk heb ik me gespecialiseerd in lichaamsgericht werken, EMDR, ademhalings- en relaxatieoefeningen om u zo goed mogelijk te helpen in de gedoseerde verwerking van u trauma.

Therapie met dieren

Paarden zijn dankbare dieren om in te zetten in therapie of coaching, ze leven in het hier en nu en vormen een directe spiegel voor mensen die met hen werken. Onze paarden en ezels worden op een natuurlijke wijze gehouden en leven in een kudde. Ze zijn zeer gevoelig voor non-verbale communicatie en reageren intuïtief op subtiele signalen.

Tijdens therapie of coaching met paarden werken we zowel op als naast het paard.

Therapie met dieren is ervaringsgericht. Hier mag geëxperimenteerd worden in een veilige context want paarden oordelen nooit en aanvaarden je onvoorwaardelijk.
Bij dieren zijn geeft rust en een gevoel van verbondenheid het geeft ons de ideale mogelijkheid om terug in contact te komen met onszelf.
Gedragen worden door een paard is een speciale ervaring. Bij natuurlijk verbonden werken we ook op het paard. Dit kan in de piste met specifieke oefeningen maar ook buiten tijdens een rustgevende wandeling.
Om je zo goed mogelijk te begeleiden heb ik me verdiept in een aantal disciplines.

 1. EAT (equine assisted therapy)
 2. Eagala (equine assisted growth and learning association)
 3. Horse boy - methode
 4. Systemisch coaching met paarden

Soms heb je even een paardenmiddel nodig!

Coaching

Equicoaching

Soms loopt het al eens mis en zitten kinderen niet goed in hun vel, om welke reden dan ook: moeite met het uiten van emoties of juist onbeheerste emotionele uitbarstingen , moeilijke situaties op school, twijfel of angst in sociale omgang, miscommunicatie tussen kind en zijn omgeving, moeite met het beheersen van bepaalde leerstof,.…

Op zo een moment hebben ze misschien wel nood aan rust en ruimte. Een plaats waar ze weer op adem kunnen komen en op zoek kunnen gaan naar antwoorden.

Equicoaching is coaching met paarden waarbij we op een heel ervaringsgerichte manier aan de slag gaan in het hier en nu. Hierin staan denken (hoofd), voelen (hart) en doen (handelen) centraal. Het paard is hierbij de hulpcoach. Paarden zijn hoog sensitieve dieren en voelen daarom blokkades goed aan. Ze oordelen niet en communiceren op een non-verbale manier. Kinderen mogen geheel zichzelf zijn. Dit versterkt het positieve zelfbeeld en geeft zelfvertrouwen. Paarden hebben een spiegelend vermogen wat wil zeggen dat ze meteen reageren op gedrag en houding. Hierdoor krijgen kinderen inzicht in hun eigen gedrag en de gevolgen hiervan. Ze leren zich snel aanpassen doordat ze dit direct in de praktijk met de paarden oefenen. Deze directe feedback zorgt voor fantastische leermomenten!

Via oefeningen en spelletjes met het paard, komt je kind tot nieuwe ontdekkingen over zichzelf, zijn emoties en gedrag. Tijdens de coaching schenken we veel aandacht aan wat je kind al kan en wat er al wel goed gaat. Deze kwaliteiten worden in de sessies bekrachtigd en uitgebreid, zodat je kind vanuit zelfvertrouwen spelenderwijs met zijn hulpvraag aan de slag kan. Het kind wordt uitgedaagd om in beweging te komen en te gaan staan voor wat hij echt wil. Door zelf actief te onderzoeken, oefenen en ervaren, leert je kind zijn eigen kwaliteiten in te zetten en eigen problemen op te lossen. Als coach geef ik nog dat extra duwtje in de rug om de stappen te zetten die nodig zijn om weer in balans te komen.

Bijles met paarden

"Het is te moeilijk!"
“Ik snap er echt niets van.”
“Ik heb een slechte toets gemaakt.”
"Ik weet niet hoe ik het moet studeren."
”Ik heb zoveel gestudeerd en het lukt nog altijd niet.”
”Ik verveel me in de les.”
"Ik ga het nooit kunnen..."
”Het maakt niet uit of ik studeer of niet, ik ben er te dom voor.”

Herkenbaar? School kan voor sommigen heel lastig zijn. Te veel prikkels, sociaal emotionele uitdagingen, werkdruk, grote hoeveelheden leerstof, … Voor kinderen van de lagere school die hulp kunnen gebruiken bij het verbeteren van hun schoolse vaardigheden bieden wij bijles aan tussen de paarden. We zoeken samen de juiste formule tussen werken aan de schoolbanken en actief leren tussen de dieren. We werken op maat van het kind met de klemtoon op welbevinden.

Waarom bewegend leren met paarden?

1. Je leert door beweging en spel (visueel-kinesthetisch) in plaats van stil te zitten en informatie te verwerken via het gehoor (auditief).
2. Het bewegen en het gedragen worden door een paard zorgt ervoor dat spieren kunnen ontspannen en de lichaamsbalans verbetert. De bewegingsdialoog tussen het paard en het kind is een driedimensionale beweging. Deze driedimensionale beweging zorgt ervoor dat zowel de linker als rechter hersenhelft wordt aangesproken. Het tegelijk activeren van beide hersenhelften maakt dat leermomenten en leerstof beter worden opgenomen.
3. Alle zintuigen worden aangesproken tijdens het werken met de paarden.
4. Paarden zijn hoog sensitieve dieren en voelen daarom blokkades goed aan. Ze oordelen niet en communiceren op een non-verbale manier. Kinderen mogen geheel zichzelf zijn. Dit versterkt het positieve zelfbeeld en geeft zelfvertrouwen. Dit zorgt ervoor dat het kind zich veilig voelt en vanuit veiligheid leer je beter.

Nog even praktisch:

Er wordt steeds gestart met een intakegesprek. Tijdens deze sessie maak je kennis met je coach en de paarden. Moeilijkheden en vragen worden hier besproken samen met de ouders. Om een goed beeld te krijgen van de schoolse vraag, is het aan te raden materiaal van school mee te nemen (schriften, toetsen, werkboeken). Zo kunnen we in samenspraak de grote lijnen uitzetten en bepalen waaraan we zullen werken en met welke frequentie. De bijlessen duren ongeveer een uur en vinden plaats op de weide. Aangepaste kledij en schoenen zijn daarom noodzakelijk

Groeien

Natuurlijk zijn

Onze moderne maatschappij legt ons veel druk op. We moeten constant presteren en ons bewijzen. Hierdoor verliezen we onszelf vaak. Stress neemt het over en we klappen dicht. Voor iedereen die zichzelf even kwijt is, om welke reden dan ook, bieden wij een plek aan op de boerderij om even op adem te komen.

Natuurlijk zijn is een project van therapieboerderij Natuurlijk Verbonden waar je gewoon even mag komen zijn in een prachtige, natuurlijke omgeving. Een plek zonder verwachtingen en verplichtingen. Een plek waar jij op je eigen tempo kan werken aan doelstellingen die jijzelf bepaald.

In een kleine groep krijg je hier de tijd en ruimte om weer tot jezelf te komen. Jij kiest zelf hoe jij je tijd hier invult. Wil je graag meewerken op de boerderij om je hoofd leeg te maken of eerder ontspannen een boek lezen met zicht op de velden? Alles kan zodat jij tot rust kan komen en kan groeien vanuit je eigen talenten.
Tijdens een intakegesprek zitten we eerst samen om de noden duidelijk te maken en deze in een zelfgekozen doelstelling te gieten. Aan de hand van deze doelstelling bekijken we dan hoe jij je tijd wil invullen.
We starten iedere keer met een onthaalmoment. Even gaan zitten en iets drinken, gevolgd door het plannen van de voormiddag. Hierna kan iedereen zijn eigen ding doen. Tijdens de activiteiten is er ook steeds de mogelijkheid om met iemand van de begeleiding samen te zitten voor een gesprek. Het laatste kwartier zitten we nog even samen om in groep af te sluiten.

Even Praktisch:
 1. € 40/persoon
 2. Kleine groep van maximum 5 personen
 3. Welkom vanaf 16 jaar
 4. Maandag, Dinsdag en Donderdag van 10u tot 12.30u

Paarden-Pauze

Paarden-Pauze is er voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een pauze omdat ze hun balans even kwijt zijn, om welke reden dan ook.
Met hulp van de dieren en de natuur gaan we op zoek naar rust, verbinding en mogelijkheden. Via de activiteiten op de boerderij krijgen kinderen en jongeren de kans om op maat taken en verantwoordelijkheden op te nemen. Dit helpt hen groeien en geeft zelfvertrouwen.

We werken op een ervaringsgerichte manier. Experimenteren, durven, proberen, mislukken en slagen zijn allemaal even belangrijk. Door iedere keer af te sluiten met een groepsgesprek om de dag te overlopen, leren we van elkaar.

Hoe gaan we tewerk?

We starten iedere keer met een onthaalmoment. Even gaan zitten en iets drinken, gevolgd door het plannen van de voormiddag. Hierna kan iedereen zijn eigen ding doen. Tijdens de activiteiten is er ook steeds de mogelijkheid om met iemand van de begeleiding samen te zitten voor een gesprek. Tegen 12 uur komen we weer samen om gezellig te eten en de voormiddag af te sluiten.

Tijdens een intakegesprek zitten we eerst samen om de noden duidelijk te maken en deze in een zelfgekozen doelstelling te gieten. Aan de hand van deze doelstelling bekijken we dan hoe jij je tijd wil invullen. Alles kan zodat jij tot rust kan komen en kan groeien vanuit je eigen talenten.
Mogelijke activiteiten zijn bijvoorbeeld:

 1. Paarden en ezels verzorgen
 2. De boerderij onderhouden
 3. Wandelen met de dieren
 4. Werken met de dieren
 5. Buiten activiteiten
 6. Onderhoud van materialen
 7. ...

We starten iedere keer met een onthaalmoment. Even gaan zitten en iets drinken, gevolgd door het plannen van de voormiddag. Hierna kan iedereen zijn eigen ding doen. Enkel bij de paarden-pauze voor kinderen blijven we in groep om de veiligheid en nabijheid te kunnen garanderen. Tijdens de activiteiten is er ook steeds de mogelijkheid om met de begeleiding samen te zitten voor een gesprek. Het laatste kwartier zitten we nog even samen om in groep af te sluiten.

Voor kinderen

 1. € 40/Kind
 2. Kleine groep van max. 4
 3. Kinderen van 6 tot 12 jaar
 4. Iedere woensdag van 13.30u-15.30u

Voor Jongeren

 1. € 40/Kind
 2. Kleine groep van max. 5
 3. Jongeren van 12 tot 16 jaar
 4. Iedere woensdag van 16u-18.30u

Natuurlijke buitenritten

De missie van natuurlijk verbonden is om een plek te creëren waar geen oordeel of taboe rust. Waar mensen ruimte en tijd krijgen. Een veilige plek waar mensen zichzelf kunnen zijn en kunnen groeien. Wij werken vanuit verbinding. Verbinding met wat mensen uniek maakt, hun eigen krachten en kernwaarden. Verbinding met anderen, verbinding met de natuur en de dieren.

Dit willen we ook graag doortrekken in onze buitenritten. We willen een ervaring aanbieden waarbij je de kans krijgt om in verbinden te gaan met de paarden, jezelf en de natuur. Een ontspannende rit waarbij je helemaal tot rust kan komen. Een moment helemaal voor jezelf.

Tijdens de rit wordt er 1 op 1 begeleiding voorzien. Gedurende de wandeling is er ruimte voor relaxatieoefeningen, gesprekken maar evengoed rust en stilte. Je kan op voorhand aangeven waar jij nood aan hebt.

Even praktisch:
 1. €60 per persoon
 2. Evaring is vereist: stap, draf en galop moeten beheerst zijn.
 3. Tijdens de rit kunnen stap, draf en galop gereden worden. We bespreken op voorhand waar jij je goed bij voelt.
 4. Maximumgewicht 80kg
 5. Minimum 15 jaar
 6. Groep van max 2 deelnemers(+2 begeleiding)
 7. Duur ± 2uur